JEMEN

1) Magyarország nem javasolja a Jemenbe történő utazást az aktívan zajló harci események, valamint a világjárvány miatt! 

A jemeni koronavírussal kapcsolatos adatszolgáltatás pontatlan, megbízhatatlan, a huti területek vonatkozásában pedig egyáltalán nem állnak rendelkezésre adatok. A nyilvánosan elérhető adatok alapján az országban a COVID-19 járványszerű megjelenése – legalábbis a legitim kormány ellenőrizte térségben – megszűntnek tekinthető, a koronavírus jelenlétével azonban továbbra is számolni kell.

A hatályos rendelkezések szerint 2020. december 23-tól az országba történő beutazás feltétele a belépés előtt 72 óránál nem korábban készült negatív PCR teszt felmutatása. A rendelkezés minden típusú határbelépésre – szárazföldi, tengeri, légi – érvényes.

Jemenben továbbra is aktívan zajlanak a harci cselekmények, így továbbra sem ajánlott az országba történő beutazás vagy átutazás. Áden nemzetközi repülőterét 2020. december 30-án ért, legutóbbi, terrortámadás következtében a becslések szerint legalább 26 ember meghalt, 60 fő megsebesült. A repülőteret 2021. január 3-án újra megnyitották az utasforgalom előtt.

A nemzetközi segélyszervezetek jelentései folyamatosan jelentős járványveszélyre figyelmeztetnek a kolera, diftéria, kanyaró, járványos gyermekbénulás és a dengue-láz tekintetében. A jemeni egészségügyi ellátórendszer az országban zajló harcok miatt leterhelt és súlyos forráshiányokkal küzd.

További információ a Covid-19- ről >>

a.    Beutazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem.