Frissítve: 2020.07.30. (14:00)

A szaúd-arábiai Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az aktív fertőzöttek száma csökken, de még mindig meghaladja a 40.000 főt. A hatóságok kezdetben szigorú korlátozásokat vezettek be, melyeket folyamatosan enyhítenek.

 

Be- és kiutazás

Szaúd-Arábia 2020. március 15-én lezárta és azóta is zárva tartja határait, a kereskedelmi légiforgalmat pedig felfüggesztette. Külföldi állampolgárok nem léphetnek be Szaúd-Arábiába. Az ország elhagyása csak alkalmanként induló járatokkal lehetésges (mentesítő járatok vagy repatriációs járatok).

A Szaúd-Arábiai Polgári Légügyi Hatóság 2020. július 22-én megerősítette, hogy továbbra sincs meghatározott időpont a menetrendszerinti repülőjáratok visszaállítására.

Egyes kereskedelmi légi társaságoknál lehetséges repülőjegy vásárlása, de a Szaúd-Arábiai Polgári Légügyi Hatóság nem adott engedélyt kereskedelmi járatok működésére és belépésére, így a korlátozások alatt megváltott jegyeket valószínűleg későbbi időpontra kell majd átfoglalni. Mindezek alapján javasoljuk olvasóinknak, hogy repülőjegy vásárlásakor különös körültekintéssel járjanak el!

 

Tranzitálás

Szaúd-Arábiában nem lehetséges a tranzitálás.

 

Belföldi korlátozások

A koronavírus miatt korábban elrendelt szigorú korlátozások nagy részét feloldották, de az általános egészségvédelmi előírásokat és távolságtartásra vonatkozó szabályokat be kell tartani.

Közterületeken, közintézményekben kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése.  A maszkot nem viselő személyeket jelentős összegű pénzbírsággal sújthatják.

Tilos 50 főnél nagyobb összejövetelek, rendezvények tartása.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a hatóságok a fenti rendelkezésektől eltérhetnek, szükség esetén további szigorításokkal is számolni kell.

 

Hazatérés, repatriálás

Szaúd-Arábia továbbra is szigorúan zárva tartja a határait, maganszemélyek számára nem lehetséges a belépni az országban. Szaúd-Arábia felfüggesztette a nemzetközi kereskedelmi személyi légiforgalmat is.

Európai országokba irányuló hazatérésre igénybe lehet venni a szaúdi nemzeti légitársaság, a Saudia járatait, vagy az egyes országok által indított különjáratokat (ún. mentesítő vagy repatriáló járatok). Ezen járatok nem menetrend szerint, hanem eseti jelleggel indulnak. További információk a Saudia weboldalán vagy a consular.ryd@mfa.gov.hu címen érhetők el.

Hazatérés szempontjából kiemelten fontos, hogy Szaúd-Arábia a 341/2020. (VII. 12.) kormányrendelet és a 34320-1/2020/OTF közlemény szerint ún. "piros kategóriába" tartózó ország. Kérjük tisztelt olvasóinkat, hogy hazatérés előtt tájékozódjanak ezen jogszabályok alapján.

Jelenleg nincsenek arra nézve információink, hogy a repatriációs járatokra való felszállás előtt kötelező a koronavírus-teszt elvégzése.

Felhívjuk hazatérni szándékozó állampolgárjaink figyelmét, hogy az országot el lehet hagyni mentesítő járatokkal, de arra nézve jelenleg nincs információnk, hogy mikor nyitják meg a határokat, azaz mikor és hogyan lehet Szaúd-Arábiába visszatérni.

Felhívjuk hazatérni szándékozó állampolgárjaink figyelmét, hogy szaúd-arábiai reptereken nem lehet koronavírus-tesztet csinálni, így azt magánúton, az utazás előtt kell elvégezni.

Felhívjuk hazatérni szándékozó állampolgárjaink figyelmét, hogy Szaúd-Arábiából nem indul közvetlen járat Magyarországra, így a hazatérés során különös figyelmet kell szentelni az átszállás szerinti ország(ok) átutazó személyekre vonatkozó aktuális szabályaira.

 

Karantén-rendelkezések

2020. március 18-ától minden, Szaúd-Arábiába hazatérő személy állami (az Egészségügyi Minisztérium által meghatározott) karantéba kell, hogy vonuljon, az otthoni karantén nem lehetséges.

 

Vízum és tartózkodási engedélyek

Felhívjuk a Szaúd-Arábiában tartózkodó és ide utazó állampolgárjaink figyelmét, hogy Magyarország Rijádi Nagykövetség nem járhat el vízumügyekben.

A szaúd-arábiai hatóságok rendszersen meghosszabbítják a lejáró vízumok érvényességét. A kérdésben az "Absher Platform" internetes portál, és a szaúd-arábiai útlevélhatóság (General Directorate of Passports) és az ún. "szponzor" az illetékes. Az útlevélhatóság a 992 forródróton érhető el.

Egyéb információk

Az Egészségügyi Minisztérium létrehozta az éjjel-nappal elérhető, 937 információs vonalat, ahol fel lehet tenni minden, a koronavírussal kapcsolatos kérdést és fel lehet vetni minden, a vírussal kapcsolatos javaslatot.

A hatóságok létrehozták +966-9200-00890 információs telefonvonalat, ahol angolul beszélő telefonkezelők is fogadják a hívásokat.

Az alábbi szaúdi weboldalak nyújtanak naprakész információt a koronavírussal kapcsolatban:

Egészségügyi Minisztérium (Ministry of Health)

https://www.moh.gov.sa/en/Pages/Default.aspx

Egészségügyi Minisztérium interaktív térképe

https://www.moh.gov.sa/en/eServices/interactive-maps/Pages/default.aspx#/

Szaúdi Járványügyi Központ (Saudi Center for Disease Prevention and Control)

https://covid19.cdc.gov.sa/

Twitter

@SaudiMOH

@SaudiCDC

Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (National Health Information Center) interaktív térképe

https://nhic.gov.sa/pages/coronamap.aspx

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyzetjelentései

www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports