Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Dr. Hashem Abdullah Yamani a „King Abdullah” Atom és Megújuló Energiák Központjának (King Abdullah City For Atomic and Renewable Energy) elnöke együttműködési megállapodást írtak alá Magyarország és a Szaúd-Arábiai Királyság kormánya nevében Rijádban, az atomenergia békés célú felhasználásáról.

 

 

Magyarország nemzetközi szintű szakmai elismertségét jelzi, hogy Szaúd-Arábia a jelentős nukleáris iparral rendelkező beszállító országok – Franciaország, Kína, Dél-Korea és az Oroszországi Föderáció – mellett Magyarországgal is atomenergetikai együttműködést kezdeményezett 2012-ben. A most aláírt megállapodás lehetőséget biztosít az atomenergetika területén a tudományos és műszaki információk, szabadalmak, technológiák megosztására, kutatók, mérnökök és műszaki szakemberek cseréjére, képzési programok, közös kutatócsoportok szervezésére és műszaki segítségnyújtásra. A megbeszélések során az energetikai területet Dr. Aradszky András államtitkár, valamint Csiba Péter, az MVM Zrt. vezérigazgatója képviselte.

 

 

A látogatás alkalmával egyben sor került az MVM OVIT Zrt. vegyesvállalat alapításáról szóló megállapodásának aláírására a szaúdi, Arabian International Company acélszerkezet-gyártó társasággal. A Patay László vezérigazgató és Wasim A. Attieh elnök által aláírt együttműködés lehetővé teszi, hogy az MVM OVIT Zrt. a szaúd-arábiai energetikai piacra belépve nagyfeszültségű hálózatlétesítési tendereken indulhasson. A rendezvényen részt vett Dr. Saleh Alawaji, a Szaúdi Víz- és Villamosságügyi Minisztérium, villamosságügyi miniszterhelyettese is.