Frissítve: 2020.07.28. (9:30)

 

A Bahreini Egészségügyi Minisztérium hivatalos adatai szerint 3000 ezer felett van a koronavírussal fertőzött személyek száma az országban, a gyógyult személyek száma pedig meghaladja a 36.000-et fő pedig már felgyógyult a betegségből. Az egészségügyi szervek több, mint 800.000 szűrővizsgálatot végeztek el.

A hatóságok több, ideiglenes korlátozást vezettek be, melyek érintik a Bahreinbe készülő és ott tartózkodó állampolgárokat is. Felhívjuk Bahreinbe utazó állampolgáraink figyelmét, hogy az itt szereplő információk tájékoztató jellegűek, és az aktuális vírushelyzet miatt gyorsan változhatnak. Javasoljuk a helyi hatóságok felkeresését és a helyi sajtóból való tájékozódást.

 

Utazási, beutazási korlátozások

Csak bahreini állampolgárok, bahreini tartózkodási engedéllyel rendelkezők, illetve azok léphetnek be az országba, akik előzetesen vízumot igényeltek. Nem lehet felvenni vízumot a repülőtérre való érkezés után (ún. „visa on arrival”), vízumkérelmezés csak elektronikus úton és a bahreini nagykövetségeken lehetséges. További információk érdekében javasoljuk a bahreini hatóságok és a Bahreini Vízumportál nevű weboldal felkeresését.

A szaúdi-bahreini határ, illetve a Dammam/al-Kobár és Manama városokat összekötő töltésút (King Fahad Causeway) továbbra is zárva, csak teher- és humanitárius forgalom kelhet át.

A Gulf Air, a bahreini állami légitársaság március 18-tól felfüggesztette menetrendszerinti személyszállító légijáratait. A légitársaság eseti módon indít és fogad járatokat néhány viszonylatban, ezek főleg: London, Párizs, Frankfurt, Isztanbul, Kairó és Delhi. Járattörlésekre és jelentős késésekre lehet számítani.

 

Tranzitálás

A Manamában található Bahreini Nemzetközi Repülőtér (Bahrain International Airport) nemzetközi repülőtér április 4-e óta fogad tranzitutasokat, de az országba továbbra is csak ez előző pontban felsorolt személyeknek lehet belépni. Tranzitutasok számára nem kötelező a karantén (a karanténra vonatkozó szabályok a következő bekezdésben). További információk érdekében javasoljuk a bahreini hatóságok és a Bahreini Vízumportál nevű weboldal felkeresését.

Hazatérés

Bahreinben korlátozott mértékben működnek kereskedelmi légitársaságok, repülőjegy vásárlása lehetséges.

Felhívjuk hazatérni szándékozó állampolgárjaink figyelmét, hogy Szaúd-Arábiából nem indul közvetlen járat Magyarországra, így a hazatérés során különös figyelmet kell szentelni az átszállás szerinti ország(ok) átutazó személyekre vonatkozó aktuális szabályaira.

Hazatérés szempontjából kiemelten fontos, hogy Bahrein a 341/2020. (VII. 12.) kormányrendelet és a 34320-1/2020/OTF közlemény szerint ún. "piros kategóriába" tartózó ország. Kérjük tisztelt olvasóinkat, hogy hazatérés előtt tájékozódjanak ezen jogszabályok alapján.

 

Karantén-rendelkezések, egyéb orvosi előírások

A COVID-19 járvány megfékezése érdekében a hatóságok fokozzák a szűréseket és szigorú karantén-intézkedéseket léptettek életbe.

2020. július 21-e óta a Bahreinbe belépő személyek számára kötelező a koronavírus-tesz elvégzése a Bahreini Nemzetközi Repülőtéren (Bahrain Inernational Airport). A teszt költsége 30 bahreini dinár, amit a „Be Aware Bahrain Together against Corona-Covid19” telefonos alkalmazáson keresztül, a repülőgépre való felszállás előtt lehet kifizetni, vagy a reptérre való megérkezés után, készpénzzel vagy bankkártyával. Az ellenőrzéseket professzionálisan és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásainak megfelelően végzik, emiatt ajánlott felkészülni arra, hogy a beléptetés akár több óráig is tarthat.

Minden, az országba belépő személynek kötelező viselnie egy elektronkus karkötőt, megadnia a kapcsolati adatait és letöltenie a „Be Aware Bahrain Together against Corona-Covid19” telefonos alkalmazást. A karkötő viselését csak akkor lehet befejezni, ha az illető személy negatív koronavírustesztet produkált. Koronavírus tesztre az alkalmazáson vagy a 444 telefonszámon lehet jelentkezni.

Belépés után mindenki, még a negatív teszteredményt produkáló személyek számára is kötelező a 10 napos házi karantén, melynek utolsó napján ismét el kell végezni egy Covid-tesztet, melynek költsége szintén 30 bahreini dínár.

Pozitív teszteredmény esetén további karanténintézkedéseket léptetnek életbe a hatóságok kórházi vagy karantén-központokban való tartózkodással.

Pozitív teszteredmény esetén, ha az illető személy tünetmentes, akkor házi karantéban kell vonulnia, majd a karantén 10 napján egy újabb tesztet kell elvégeznie.

A hatóságok rendszersen  felhívják a figyelmet arra, hogy a karantén szabályainak megszegőit 10.000 bahrein dinárig terjedő pénzbüntetéssel és/vagy akár börtönbüntetéssel is sújthatják.

 

Vízumok

Csak bahreini állampolgárok, bahreini tartózkodási engedéllyel rendelkezők, illetve azok léphetnek be az országba, akik előzetesen vízumot igényeltek.2020. márius 18-a óta nem lehet felvenni vízumot a repülőtérre vagy kikötőkbe való érkezés után (ún. „visa on arrival”). Vízumkérelmezés csak elektronikus úton és a bahreini nagykövetségeken lehetséges. Magyar állampolgárok számára a legközelebbi bahreini nagykövetség Berlinben van.

További információk érdekében javasoljuk a bahreini hatóságok és a Bahreini Vízumportál nevű weboldal felkeresését.

2020. július 19-én a Belügyminisztérium bevándorlási ügyekkel foglalkozó hatósága (Nationality, Passports and Residence Affairs, NPRA) bejelentette, hogy további 3 hónappal, azaz 2020.október 21-éig terjeszti ki az érvényes és lejárt vízumok érvényességét. Akik 2020. október 21-e után is Bahreinben szeretnének maradni, az eVisa portálon keresztül újíthatják meg vízumaikat.

2020. július 22-e óta az érvényes vízumok birtokosai előzetes engedély nélkül is beleléphetnek az országba, de ez nem vonatkozik a reptéren vagy a kikötőkben, az érkezés után kiadott vízumokra.

Mindenképpen tanácsoljuk Bahreinbe utazó állampolgárjaink számára, hogy lépjenek kapcsolatba az NPRA-val.

 

Egyéb információk

A hatóságok létrehozták a 444 hívószámot, ahol bejelentést lehet tenni és lehet jelezni a hatóságoknak, ha valaki a koronavírus tüneteit érzi magán.

A bahreini Egyészségügyi Minisztérium új honlapot hozott létre hivatalos weboldalán a koronavírussal kapcsolatos aktuális helyzet követésére. A lapon utazási és egészségügyi tanácsok is elérhetőek: https://www.moh.gov.bh/COVID19.

 

A hatóságok nagyban támaszkodnak a „BeAware” app. és az elektronikus karperecek alkalmazására a fertőzések megelőzésére és nyomonkövetése terén. A házi karantén lejártával kérhető teszt elvégése az alkalmazáson keresztül.