Aktuális:

2021. 04. 19.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Bahrein biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Felhívjuk Bahreinbe utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a koronavírus miatt, általánosan, nem lehet rövid távú vízumot felvenni az országba való belépés során (pl. a Bahreini Nemzetközi Repülőtéren). Vízumkérelmezés elektronikus úton, vagy Bahrein Berlini Nagykövetségén lehetséges. Figyelem! Bizonyos vízumok esetében (pl.: egyszeri beutazás, konferencia stb.), és egyes nemzetiségű állampolgárok számára 2020 szeptemberétől visszavezették az E-Visa felvételének lehetőségét - a jogosultság megállapítása egyedi elbíráláson alapszik és az evisa.gov.bh oldalon kérhető elektronikus úton. További információk elérhetők a bahreini bevándorlási hatóság weboldalán is. 

A bahreini Állampolgársági, Útlevél és Tartózkodási engedélyekért Felelős Hatóság (NPRA) nyilatkozata alapján 2021. január 22-vel megszűnt a látogatói vízumok automatikus és illetékmentes meghosszabbításának lehetősége. Az érintettek mobil applikáción jelentkezhetnek vízumuk meghosszabbítására.

b. Kell-e teszt? Igen – de az Eid Al-Fitr (2021.05.17.) ünnepet követően csak azok számára, akik a BeAware alkalmazásban igazolható oltási vagy védettségi igazolással még nem / nem rendelkeznek.

A BeAware alkalmazásban igazolható oltási vagy védettségi igazolással nem rendelkező személyek számára kötelező a koronavírus-teszt elvégzése a Bahreini Nemzetközi Repülőtéren (Bahrain International Airport). A teszt költsége 36 bahreini dinár, amit a „Be Aware Bahrain Together against Corona-Covid19” mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, a repülőgépre való felszállás előtt lehet kifizetni, vagy a reptérre való megérkezés után, készpénzzel vagy bankkártyával. Az országba történő belépés után a negatív teszt megérkezéséig az érkezőnek karanténba kell vonulnia. A karantén szabályai változhatnak a koronavírus-teszt függvényében. A bahreini Egészségügyi Minisztérium gyakran frissíti COVID-19-intézkedésekkel kapcsolatos webhelyét

Az országba a King Fahd Causeway útján belépőknek PCR-vizsgálatukat 72 órával az érkezés előtt el kell végezniük. Az Eid Al-Fitr (2021.05.17.) ünnepet követően, a BeAware alkalmazásban igazolt oltási vagy védettségi igazolással rendelkező belépőkre vonatkozólag megszűnik a teszt és karanténkötelezettség. A negatív PCR-teszt eredményeket be lehet nyújtani bármely hivatalos COVID-19 telefonos alkalmazásban, például a „BeAware”, „Tatamman”, „Sehhaty” vagy „Alhusen” alkalmazásokban, valamint más egyéb hivatalos COVID-19 alkalmazásban is. De előre kinyomtatott negatív, QR-kódot tartalmazó PCR-tanúsítványt is elfogadnak.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Belépés előtt, vagy belépéskor mindenkinek le kell töltenie a „BeAware” alkalmazást (és regisztrálnia kell személyes adatait), amelyet az önkéntes karantén időszakában az egyénre vonatkozó karanténkötelezettség betartásának figyelemmel kísérésére használnak. A második és harmadik PCR-tesztet az alkalmazáson keresztül vagy a 444-es telefonszámon lehet lefoglalni. Az oltási igazolással/igazolvánnyal (teljes védettség) rendelkezők szintén a BeAware applikáción keresztül tölthetik, terjeszthetik fel az erről szóló igazolásukat a hatóságok felé.

d. Oltás: 

Február 17-től bevezették Bahreinben a COVID-19 digitális oltási útlevelet (digital COVID-19 vaccine passport) az elsők között az öbölmenti országok körében.

Az Eid Al-Fitr (2021.05.17.) ünnepet követően a Bahreinbe történő beutazás esetén a BeAware alkalmazásban igazolt oltási igazolás (teljeskörű védettség), vagy a betegségen való átesés igazolása felmutatásával a belépő személyek mentesülnek a PCR tesztelés alól – és egyúttal a karantén előírások alól is. Az elfogadott külföldi oltási könyvekről, igazolásokról részletes információt azonban még nem hoztak nyilvánosságra a hatóságok. Az oltási igazolás elfogadtatása és bemutatása a BeAware alkalmazással történik, amely jelzi a tulajdonos oltási állapotát.

e. Karanténkötelezettség: Van, de az Eid Al-Fitr (2021.05.17.) ünnepet követően, csak azon személyeknek, akik a BeAware alkalmazásban igazolható oltási vagy védettségi igazolással nem rendelkeznek. (A részletes beutazási szabályok az Eid al-Fitr ünnep kezdetével kerülnek további pontosításra).

Az összes beutazónak – kivéve az Eid Al-Fitr (2021.05.17.) ünnepet követően beoltottságot vagy Covid-19 betegségen átesettséget a BeAware alkalmazáson keresztül igazolni tudó utazókat és a manama-i repülőtéren átszállókat (tranzit) – át kell esnie az érkezési COVID-19 teszten, ki kell fizetnie a teszt költségeit, és önkéntes karanténba kell vonulnia, amíg a teszt eredményeit meg nem kapja. Ugyanezen személy körnek három PCR tesztet kell elvégezni beutazáskor – az elsőt a megérkezéskor, a másodikat a tartózkodás 5. napján, majd további tartózkodás esetén a 10. napon is. A tesztelés előtt le kell tölteni a „BeAware” alkalmazást.

Akiknek pozitív lesz a tesztje, arra további intézkedések vonatkozhatnak – pl.: kijelölt karanténhely -, akinek pedig kórházi ellátásra van szüksége, egészségügyi kezelésnek vetik alá a kórházban. Akik pozitív eredményt produkálnak, de egyáltalán nincsenek tüneteik, azoknak megengedik az önkéntes karanténba vonulást otthonukban vagy a szállodájukban.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Egyedi elbírálás alapján Bahrein adhat ki üzleti célú beutazáshoz rövidtávú vízumot – a fentiekben vázolt karanténkötelezettség és beutazási feltételek teljesítése mellett. Az Állampolgársági, Útlevél és Tartózkodási Engedélyekért Felelős Hatóság (NPRA) oldalán erről találnak bővebb információt. Magyarországra való utazás: a járványügyi utazási korlátozásokról szóló 408/2020. Korm.rendeletet a gazdasági, illetve üzleti célú utazások esetén  korlátozásoktól mentes beutazást tesz lehetővé a bahreini állampolgárságú üzletemberek számára. 

g. Esetleges kivételek:

A tranzitálás lehetséges Manama Főváros Nemzetközi Repülőtéren (Bahrein International Airport).

h. Kiutazás az országból:

Magyarországra főleg Londonon, Frankfurton és Bécsen keresztül érhetők el repülőjáratok. A hazatérés során kiemelt figyelmet kell szentelni az adott országon való átutazás szabályaira. A 2021. január 3-án újranyitott szaúdi-bahreini szárazföldi határon (Dammam/al-Kobár-Manama út) való belépés feltételeit újra szabályozták: alapfeltétel az érvényes negatív PCR teszt felmutatása.

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A járványügyi utazási korlátozásokról szóló 408/2020. Korm.rendeletet a gazdasági, illetve üzleti célú utazások tekintetében korlátozásoktól mentes beutazást tesz lehetővé Magyarországra a bahreini állampolgárságú üzletemberek számára

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3) A Bahreinbe látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Maszkviselés: Az országban jelenleg a legtöbb helyen – kültéri és nyilvános helyeken - kötelező a maszkviselés. Magánszemélyeket 20 bahreini dinárral (53 dollár) büntetnek a helyszínen, ha nem viselnek maszkot a nyilvános helyiségekben és üzletekben.

Általános: A bahreini repülőtér továbbra is nyitva van, de a járatok száma korlátozott, és előzetes értesítés nélkül is bármikor törölhetők. A hatóságok létrehozták a 444 hívószámot, ahol bejelentést lehet tenni és lehet jelezni a hatóságoknak, ha valaki a koronavírus tüneteit érzi magán. A magánszemélyeket 20 bahreini dinárral (53 dollár) büntetik a helyszínen, mert nem viselnek maszkot a nyilvános helyiségekben és üzletekben.

A fentiek alapján felhívjuk a Bahreinbe beutazni kívánó állampolgáraink figyelmét arra, hogy utazásuk előtt regisztráljanak konzuli védelemre, és tájékozódjanak a rájuk érvényes bahreini szabályokról, illetve a beutazással kapcsolatos pontos információkról az érintett légitársaságok honlapján is.

További információk: