Frissítve: 2021.01.18.

Bahrein

 

Bahrein jelenleg Izrael és az EAE után a harmadik ország, ahol a világon az oltottsági szint a legmagasabb – 8,06 % (01.17), ennek dacára 2021. január első heteiben tovább emelkedett a koronavírus fertőzöttek száma. Az országban ideiglenesen ismét felfüggesztették az összejövetelek megtartását a szállodákban, éttermekben, zárt vagy szabadtéri színhelyeken újabb hatósági rendelkezésig. 

Utazási, beutazási korlátozások

Csak bahreini állampolgárok, bahreini tartózkodási engedéllyel rendelkezők, illetve azok léphetnek be az országba, akik előzetesen vízumot igényeltek. Nem lehet felvenni vízumot a repülőtérre való érkezés után (ún. „visa on arrival”), vízumkérelmezés csak elektronikus úton és a bahreini nagykövetségeken lehetséges. További információk érdekében javasoljuk a bahreini hatóságok és a Bahreini Vízumportál nevű weboldal felkeresését. A tranzitálás lehetséges Manama Főváros Nemzetközi Repülőtéren (Bahrein International Airport).

A 2021. január 3-án újranyitott szaúdi-bahreini szárazföldi határon (Dammam/al-Kobár-Manama út) való belépés feltételeit újra szabályozták: alapfeltétel az érvényes PCR teszt felmutatása.

2020. július 21-e óta a Bahreinbe belépő személyek számára kötelező a koronavírus-tesz elvégzése a Bahreini Nemzetközi Repülőtéren (Bahrain Inernational Airport). A teszt költsége 30 bahreini dinár, amit a „Be Aware Bahrain Together against Corona-Covid19” mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, a repülőgépre való felszállás előtt lehet kifizetni, vagy a reptérre való megérkezés után, készpénzzel vagy bankkártyával. Az országba történő belépés után mindnekinek karanténba kell vonulnia. A karantén szabályai változhatnak a koronavírus-teszt függvényében. 

Tranzitálás

A Manamában található Bahreini Nemzetközi Repülőtér (Bahrain International Airport) nemzetközi repülőtér április 4-e óta fogad tranzitutasokat, de az országba továbbra is csak ez előző pontban felsorolt személyeknek lehet belépni. Tranzitutasok számára nem kötelező a karantén (a karanténra vonatkozó szabályok a következő bekezdésben). További információk érdekében javasoljuk a bahreini hatóságok és a Bahreini Vízumportál nevű weboldal felkeresését.

Hazatérés

Bahreinben korlátozott mértékben működnek kereskedelmi légitársaságok, repülőjegy vásárlása lehetséges. Hazatérés szempontjából kiemelten fontos, hogy Bahrein a 341/2020. (VII. 12.) kormányrendelet és a 34320-1/2020/OTF közlemény szerint ún. "piros kategóriába" tartózó ország. Kérjük tisztelt olvasóinkat, hogy hazatérés előtt tájékozódjanak ezen jogszabályok alapján.

Karantén-rendelkezések, egyéb orvosi előírások

A COVID-19 járvány megfékezése érdekében a hatóságok fokozzák a szűréseket és szigorú karantén-intézkedéseket léptettek életbe. 2020. július 21-e óta a Bahreinbe belépő személyek számára kötelező a koronavírus-tesz elvégzése a Bahreini Nemzetközi Repülőtéren (Bahrain Inernational Airport). A teszt költsége 30 bahreini dinár, amit a „Be Aware Bahrain Together against Corona-Covid19” telefonos alkalmazáson keresztül, a repülőgépre való felszállás előtt lehet kifizetni, vagy a reptérre való megérkezés után, készpénzzel vagy bankkártyával. Az ellenőrzéseket professzionálisan és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásainak megfelelően végzik, emiatt ajánlott felkészülni arra, hogy a beléptetés akár több óráig is tarthat.

Minden, az országba belépő személynek kötelező viselnie egy elektronkus karkötőt, megadnia a kapcsolati adatait és letöltenie a „Be Aware Bahrain Together against Corona-Covid19” telefonos alkalmazást. A karkötő viselését csak akkor lehet befejezni, ha az illető személy negatív koronavírustesztet produkált. Koronavírus tesztre az alkalmazáson vagy a 444 telefonszámon lehet jelentkezni.

Belépés után mindenki, még a negatív teszteredményt produkáló személyek számára is kötelező a 10 napos házi karantén, melynek utolsó napján ismét el kell végezni egy Covid-tesztet, melynek költsége szintén 30 bahreini dínár. Pozitív teszteredmény esetén további karanténintézkedéseket léptetnek életbe a hatóságok kórházi vagy karantén-központokban való tartózkodással. Pozitív teszteredmény esetén, ha az illető személy tünetmentes, akkor házi karantéban kell vonulnia, majd a karantén 10 napján egy újabb tesztet kell elvégeznie. A hatóságok rendszersen  felhívják a figyelmet arra, hogy a karantén szabályainak megszegőit 10.000 bahrein dinárig terjedő pénzbüntetéssel és/vagy akár börtönbüntetéssel is sújthatják.

Vízumok

Csak bahreini állampolgárok, bahreini tartózkodási engedéllyel rendelkezők, illetve azok léphetnek be az országba, akik előzetesen vízumot igényeltek.2020. márius 18-a óta nem lehet felvenni vízumot a repülőtérre vagy kikötőkbe való érkezés után (ún. „visa on arrival”). Vízumkérelmezés csak elektronikus úton és a bahreini nagykövetségeken lehetséges. Magyar állampolgárok számára a legközelebbi bahreini nagykövetség Berlinben van. További információk érdekében javasoljuk a bahreini hatóságok és a Bahreini Vízumportál nevű weboldal felkeresését.

2020. július 19-én a Belügyminisztérium bevándorlási ügyekkel foglalkozó hatósága (Nationality, Passports and Residence Affairs, NPRA) bejelentette, hogy további 3 hónappal, azaz 2020.október 21-éig terjeszti ki az érvényes és lejárt vízumok érvényességét. Akik 2020. október 21-e után is Bahreinben szeretnének maradni, az eVisa portálon keresztül újíthatják meg vízumaikat. 2020. július 22-e óta az érvényes vízumok birtokosai előzetes engedély nélkül is beleléphetnek az országba, de ez nem vonatkozik a reptéren vagy a kikötőkben, az érkezés után kiadott vízumokra. Mindenképpen tanácsoljuk Bahreinbe utazó állampolgárjaink számára, hogy lépjenek kapcsolatba az NPRA-val.

Egyéb információk

A hatóságok létrehozták a 444 hívószámot, ahol bejelentést lehet tenni és lehet jelezni a hatóságoknak, ha valaki a koronavírus tüneteit érzi magán. A bahreini Egyészségügyi Minisztérium új honlapot hozott létre hivatalos weboldalán a koronavírussal kapcsolatos aktuális helyzet követésére. A lapon utazási és egészségügyi tanácsok is elérhetőek: https://www.moh.gov.bh/COVID19A hatóságok nagyban támaszkodnak a „BeAware” app. és az elektronikus karperecek alkalmazására a fertőzések megelőzésére és nyomonkövetése terén. A házi karantén lejártával kérhető teszt elvégése az alkalmazáson keresztül.