Aktuális:

2021. 04. 19.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Szaúd-Arábia biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen - feltételekkel. 

Szaúd-Arábia Egészségügyi Minisztériuma 2021. 02. 03-án, a koronavírus új variánsai elterjedésének megfékezése céljából, átmenetileg beutazási tilalmat rendelt el többek között  a következő országokból: Argentína, Egyesült Arab Emírségek, Németország, Egyesült Államok, Indonézia, Írország, Olaszország, Pakisztán, Brazília, Portugália, Egyesült Királyság, Törökország, Franciaország, Libanon, Svájc, Svédország, Dél-Afrika, India, Egyiptom és Japán.

Az intézkedés mindazokra is kiterjed, akik a Szaúd-Arábiába való belépést megelőző 14 napban a fent említett – és összesen 20 - országban tartózkodtak, átutaztak vagy tranzitáltak. Kivételt a korlátozás alól csak a szaúdi állampolgárok, diplomaták, és az egészségügyi dolgozók és családtagjaik képeznek, de őket is 14-napos karanténkötelezettség terheli a Szaúd-Arábiába történt belépésük után. 

A fent nem említett országokból - többek között Magyarországról is - kizárólag bizonyos vízumok birtokosai - többek között, tartózkodási engedély/iqama és üzleti vízumok birtokosai - utazhatnak be Szaúd-Arábiába. Turista vízumot Szaúd-Arábia jelenleg nem állít ki.

b. Kell-e teszt? Igen. 

A beutazás feltétele, hogy az illető személy rendelkezzen 72 óránál nem régebbi, negatív PCR vírusteszttel. Valamennyi uniós ország akkreditált egészségügyi hatósága/intézménye által kiállított PCR tesztet elfogadják, amennyiben az igazolást angol (vagy arab) nyelven is kiállították.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Belépéskor mindenkinek ki kell töltenie egy egészségügyi nyilatkozatot (Health Disclaimer Form), majd érkezés után át kell adnia azt az egészségügyi ellenőrző pontnál, illetve le kell töltenie és regisztrálnia kell a Tataman és Tawakkalna alkalmazásokat. Továbbá a beutazóknak érkezéstől számított 8 órán belül meg kell adniuk az tartózkodási helyüket a Tatamman alkalmazáson keresztül (és aktiválni a helymeghatározást) – amelyet a karanténkötelezettség betartása végett a szaúdi egészségügyi hatóságok ellenőriznek.

d. Oltás:  

Az év folyamán zarándoklati céllal beutazni kívánó külföldieknek kötelező a védőoltás beadásának igazolása – ez a zarándoklati helyszíneken dolgozó helyi egészségügyi személyzetre nézve is érvényes. Az elfogadott külföldi oltási könyvekről, igazolásokról részletes információt még nem hoztak nyilvánosságra, ahogy arról sem adtak még tájékoztatást, hogy a beoltottság mentesít-e PCR teszt vagy karanténkötelezettség alól.

e. Karanténkötelezettség: Van - önkéntes karantén a következők szerint:

  • Az Egyesült Királyságból, Dél-Afrikából, valamint az illetékes szaúdi egészségügyi hatóságok által meghatározott bármely más országból beutazni kívánó nem szaúdi állampolgárok, ahol a B.1,1,7 mutáció elterjedését regisztrálták, beutazásuk előtt, nem kevesebb, mint 14 napot kell, hogy egy olyan harmadik ország területén tartózkodjanak, ahol az új mutáció elterjedését még nem igazolták. Ezt követően negatív PCR teszt birtokában utazhatnak be. (Ide tartozik jelenleg Argentína, Egyesült Arab Emírségek, Németország, Egyesült Államok, Indonézia, Írország, Olaszország, Pakisztán, Brazília, Portugália, Egyesült Királyság, Törökország, Franciaország, Libanon, Svájc, Svédország, Dél-Afrika, India, Egyiptom és Japán.)
  • Szaúdi állampolgárokra, diplomatákra, egészségügyi szakemberekre és családtagjaikra - akik humanitárius/ sürgősségi indokkal utazhatnak be a Királyságba -, valamint azokra az egészségügyi szakemberekre, akik olyan felsorolt országokból érkeznek, ahol a koronavírus új törzse kimutathatóan elterjedt, beutazáskor lakóhelyükön (14) napos otthoni karanténkötelezettség vonatkozik.
  • Azon országból érkező állampolgárok, ahol a B.1,1,7 mutációt egyedi esetekben kimutatták ám elterjedését még nem regisztrálták, megérkezésük után 7 napig házi karanténra kötelezettek, majd az utazást követő 6. napon elvégzett negatív PCR teszt birtokában hagyhatják el azt. 
  • A fennmaradó országokból érkező állampolgárok megérkezésüket követően 7 napig házi karanténra kötelezettek, vagy 3 nap kötelező házi karantént követően, negatív PCR teszt birtokában hagyhatják el azt. (Magyarország, stb.)

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Egyedi elbírálás alapján Szaúd-Arábia jelenleg is ad ki üzleti célú beutazáshoz vízumot, de kizárólag a szaúdi fél hivatalos meghívólevelének birtokában – a fentiekben vázolt karanténkötelezettség és beutazási feltételek teljesítése mellett.

g. Esetleges kivételek:

Kivételt a szigorú beutazási korlátozások alól csak a szaúdi állampolgárok, diplomaták, és az egészségügyi dolgozók és családtagjaik képeznek, de őket is 7-14-napos karanténkötelezettség terheli a Szaúd-Arábiába történt belépésük után. 

h. Kiutazás az országból:

A 2021. február 3-ától 20 országból (Argentína, Egyesült Arab Emírségek, Németország, Egyesült Államok, Indonézia, Írország, Olaszország, Pakisztán, Brazília, Portugália, Egyesült Királyság, Törökország, Franciaország, Libanon, Svájc, Svédország, Dél-Afrika, India, Egyiptom és Japán) történő átmeneti beutazási tilalom miatt a polgári légiforgalom erősen korlátozott; ami a kiutazás lehetőségét is korlátozza. Az országot jelenleg szárazföldi úton is el lehet elhagyni. 

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) A Szaúd-Arábiába látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Maszkviselés: Az országban jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.

Tawakkalna alkalmazás: 2021. február elejétől az országban tartózkodóknak kötelező a Tawakkalna alkalmazás letöltése és aktiválása, ami a kontaktkutatás elősegítését célozza, az app aktiválásához kötelező az ujjlenyomat leadása. Országszerte a legtöbb bevásárlóközpontban és nyilvános létesítményben a belépés csak az applikáció letöltését és bemutatását követően lehetséges. 

Qatar: A szaúdi-katari Salwa szárazföldi határátkelő szaúdi oldalán COVID-19 tesztállomást állítottak fel, ahol a belépő katariakat, külföldieket tesztelik, majd a negatív eredményt követően nyilatkozatot kell aláírniuk és legalább 3 napot karanténban kell eltölteniük.

Általános: A szaúdi Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint a prevenciós járványügyi intézkedéseket – beleértve a maszk hordását – várhatóan 2021. júniusáig fenn kívánják tartani. Az intézkedések betartását szigorúan ellenőrzik a hatóságok, a szabályszegőket pénzbüntetéssel sújtják.

A fentiek alapján felhívjuk a Szaúd-Arábiába beutazni kívánó állampolgáraink figyelmét arra, hogy utazásuk előtt regisztráljanak konzuli védelemre, és tájékozódjanak a rájuk érvényes szaúdi szabályokról, illetve a beutazással kapcsolatos pontos információkról az érintett légitársaságok honlapján.

További információk:

A hatóságok létrehozták +966-9200-00890 információs telefonvonalat is, ahol angolul beszélő telefonkezelők is fogadják a hívásokat.

Az alábbi szaúdi weboldalak nyújtanak naprakész információt a koronavírussal kapcsolatban:

Egészségügyi Minisztérium (Ministry of Health)

https://www.moh.gov.sa/en/Pages/Default.aspx

Egészségügyi Minisztérium interaktív térképe

https://www.moh.gov.sa/en/eServices/interactive-maps/Pages/default.aspx#/

Szaúdi Járványügyi Központ (Saudi Center for Disease Prevention and Control)

https://covid19.cdc.gov.sa/

Twitter

@SaudiMOH

@SaudiCDC

Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (National Health Information Center) interaktív térképe

https://nhic.gov.sa/pages/coronamap.aspx

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyzetjelentései

www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports