Részletes utazási tanácsokért kérjük, látogasson el a Konzuli Szolgálat honlapjára: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?szaud-arabia

Helyi járványügyi szabályok:

Oltási kötelezettség: A bevásárlóközpontokba, kereskedelmi egységekbe, privát irodaházakba, oktatási intézményekbe, éttermekbe, kávézókba és fodrászüzletekbe 2021. aug. 1-től csak Covid-19 oltási igazolással rendelkező személyek és a fertőzésen átesettek léphetnek be. Ez alól csak orvosi igazolással történő oltás alóli felmentés jelenthet kivételt.

Maszkviselés: Az országban jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.

Tawakkalna alkalmazás: 2021. február elejétől az országban tartózkodóknak kötelező a Tawakkalna alkalmazás letöltése és aktiválása, ami a kontaktkutatás elősegítését célozza, az app aktiválásához kötelező az ujjlenyomat leadása. Országszerte minden bevásárlóközpontban és nyilvános létesítményben a belépés csak az applikáció letöltését és bemutatását követően lehetséges. Az alkalmazás világszerte jelenleg 75 országban elérhető/tölthető le.

Qatar: A szaúdi-katari Salwa szárazföldi határátkelő szaúdi oldalán COVID-19 tesztállomást állítottak fel, ahol a belépő katariakat, külföldieket tesztelik, majd a negatív eredményt követően nyilatkozatot kell aláírniuk és legalább 3 napot karanténban kell eltölteniük.

Általános: A szaúdi Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint a prevenciós járványügyi intézkedéseket – beleértve a maszk hordását – továbbra is fenn kívánják tartani. Bővebb információkat itt találnak: https://covid19.cdc.gov.sa/community-public/general-information/ .Az intézkedések betartását szigorúan ellenőrzik a hatóságok. A beutazási szabályok és karanténintézkedések megsértőit 20 000 SAR pénzbírsággal vagy két évig terjedő szabadságvesztéssel (vagy akár mindkettővel) büntethetik, ismételt szabálysértés esetén pedig a korábbi büntetés kétszeresét róhatják ki. A nem szaúdi állampolgárságú jogsértőket, az egyéni büntetés végrehajtását követően, kitoloncolják a Királyságból és velük szemben korlátlan ideig tartó beutazási tilalmat rendelhetnek el.

A fentiek alapján felhívjuk a Szaúd-Arábiába beutazni kívánó állampolgáraink figyelmét arra, hogy utazásuk előtt regisztráljanak konzuli védelemre, és tájékozódjanak a rájuk érvényes szaúdi szabályokról, illetve a beutazással kapcsolatos pontos információkról az érintett légitársaságok honlapján.

További információk: